Blondinbella väcker debatt

Vi har inte för vana på Confessiones att klistra in texter från modebloggar, men Blondinbella väckte heta känslor med sin text om mammors skyldighet gentemot sitt barn under graviditeten: 

Det har varit mycket diskussioner i bloggvärlden om graviditet och rökning efter att Dessie berättade att hon var gravid i 12:e veckan och fortfarande rökte. Jag vet att hon försöker sluta, men jag ser otroligt många andra som kommenterar i hennes kommentarsfält att dom är gravida och röker ändå och att ”jag rökte under hela graviditeten med mitt första barn och det hände ingenting”. Dessa uttalanden får mig att koka inombords. Jag har alltid varit hatisk mot rökning. Cigaretter är fruktansvärt även när man inte är gravid. Det är så fruktansvärt korkat och respektlöst mot sin omgivning. Varje cigarett man röker förkortar ens liv med tio minuter. Även passiv rökning ger risker. Risken för drabbas av lungcancer ökar för den som inte röker men som bor med en rökare, med 30 %.

Jag älskar vin och champagne men när jag fick reda på att jag var gravid så var det bara att sluta. Det är inte ens svårt eller tråkigt. Att gå in i en kommande mammaroll gör att suget försvinner. Bebisen går först. Jag vet att rökning är ett beroende, men vet man att man inte kan sluta den dagen då stickan visar ett plus då tycker jag att man ska fundera på om man ska skaffa barn. Det är så oerhört själviskt och elakt att utsätta din ofödda bebis för nikotin och tobak. Det är precis samma sak som om du några gånger per dag skulle sitta och andas in rök i din bebis mun. Bara för att det är ett foster och ligger i din kropp förändrar inte situationen. Det är precis samma sak. Det är ditt barn.

Jag förstår verkligen inte hur man kan ta upp och tända en cigarett och föra den till munnen trots att man vet att man har ett liv inom sig som växer. Det gör mig så arg. Och argument jag läst på nätet, såsom att ”Det är farligare för bebisen att sluta tvärt, det är bättre att trappa ner”, eller att ”3-4 cigg om dagen spelar ingen roll fram till halva graviditeten” eller ”att stressen och ångesten när man slutar är farligare för bebisen än cigaretten” Allt är bara bullshit. Om man inte kan sluta med en last, om ett beroende är viktigare än sitt egna barn, då ska man inte ha barn enligt mig.

Klicka på länken för att titta på en video som handlar just om detta, den är otäck men visar riskerna med att röka: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vxYKXPlf_gw