Advent - en tid att vakna

Advent är en tid då vi ska påminna oss att Jesus Kristus ska återkomma till att döma levande och döda. Den dagen ska komma, vare sig vi vill det eller inte. Vi ska ställa oss vid Gud och han ska förhöra oss över vad vi har utfört under vårt liv på jorden. Vi som är kristna, kan vänta på den dagen med lugn och tillit. Vi vet att den som ska döma oss är god och full av kärlek.
Men det betyder inte att vi nu kan sätta oss bekvämt på fåtöljen med fjärrkontroll i handen och vänta tittande på tv. Vi kan inte se hela dagen ut genom fönstret väntande på Herrens ankomst. Så vad ska vi göra?

Varje dag måste vi uppfylla våra plikter på bästa sätt eftersom vi vet inte när den tiden kommer. Vi måste hålla oss vakna och ha uthållighet i våra böner. Vår Gud är lik den mannen som det står skrivet om i förra veckans evangelium (Matt 24:37-44) . Han har rest bort och lämnat sitt hus. Vi är dem evangeliska tjänare. Herren har gett varje en av oss en konkret uppgift. Jag måste ta hand om mig själv, om min själ, om mitt hjärta. Gud har anförtrott mig en uppgift: att ta hand om allt – om hela mitt liv, min frälsning. Ingen av oss vet när Herren återkommer för att begära av oss det han har anförtrott åt oss. Evangelisten säger bara att han kommer komma plötsligt, och finna många sovande. 

Advent är en tid med tystnad och meditation. Stanna till för en stund i tystnad och fundera på dig själv och världen omkring dig. Lever jag på det sätt som Gud vill? Jag vet att jag ibland beter mig annorlunda än Guds vilja. En dag går det bättre och en annan går det sämre – då syndar jag. Men jag vill verkligen leva efter min Herres vilja. Ibland känner jag att jag är i koma. Då tänker jag att den uppväckande dagen måste komma. På den dagen ska jag inte tvivla på hur jag ska gå vidare med allt som händer i mitt liv. Så jag väntar, hela mitt liv är likt en lång advent.

Adventstiden påminner oss om att en uppväckande dag ska komma. Det händer ofta att vi glömmer detta. Vi lever bara från dag till dag och vi bryr oss inte hur vi lever. Vi ser inte att vi sover. Vi glömmer vad som är viktigt för oss och vi ägnar oss åt saker som kommer i "andra rang" eller till och med är helt onödiga.

Advent är därför en jättebra tid till att försöka komma in i tystnad och reflektera över sitt liv. Den bästa tiden att öppna ögonen och se runt. Jesus säger till dig: Håll dig vaken eftersom Herren snålar med ingenting till dem som är vakande och troende.

Låt oss be också till Maria att vi kan vaka med henne, att vi kan förvandla och förbereda våra hjärta till Jesus Kristi återkomst.