Två stycken verkligt badass helgon del II

Detta är en fortsättning på följande inlägg.

Oftast när man tänker på ett helgon tänker man sig att de var tysta och fromma. Historien är dock full av mängder av fantastiska och egendomliga människor som kom att bli kanoniserade. Jag tänkte att det kunde vara kul att räkna upp ett gäng med riktigt tuffa helgon som inte bara levde riktigt heliga liv utan också kunde slå tillbaka om man häcklade de för mycket. Här är ett gäng helgon man inte vill möta i en mörk gränd.


Sankt Göran (300-talet)
St Göran var en romersk soldat, präst samt martyr. Han anses som en av de främsta militära helgonen i Kyrkan och är en av de mest vördade helgonen i hela västvärlden. 

Redan som ung grabb ville Göran bli soldat. Han anslöt sig till Diocletianus armé och blev snabbt en av de främst soldaterna i denna armén. Inte långt efter detta så beslutade Diocletianus att alla soldater som var kristna var tvungna att ge upp sin tro och svära sig till de hedniska gudarna. Göran vägrade (ja, du kan säkert se vart detta tar vägen). Diocletianus försökte övertyga Göran att konvertera då han inte ville förlora sin bästa soldat men Görans vägran fortsatte.

När Diocletianus insåg det meningslösa i att fortsätta tjata såg han ingen annan utväg än att behöva avrätta Göran. Före sin avrättning gav Göran hela sin förmögenhet till de fattiga. Efter att blivit utsatt för mängder av tortyr, och bland annat fått stora öppna köttsår i ett slags "svärdshjul" och blivit återuppväckt till liv igen hela tre gånger (ja, han är badass!), så blev han halshuggen utanför Nikomedias stadsmurar den 23 april, år 303. 

Mest badass är han kanske för att han dödade en drake eller ja, så säger iallafall legenden. Denna legend säger att en drake plågade en hel stad vid namn "Silene" (troligtvis åsyftas lite beroende på källa staden Cyrene i Libyen eller staden Lydda eller Lod i Israel). Om och om igen måste invånarna iallafall förflytta draken från sitt näste för att komma åt och hämta vatten. För att göra detta så offrar invånarna ett får vilket fortgår tills fåren tar slut. Då offrar invånarna jungfrur istället. Denna väljs ut genom att dra lott. En dag faller lotten på stadens prinsessa. Stadens kung ber för sin dotters liv men förgäves. Hon offras till draken men utav en lycklig slump så kommer då sankt Göran till hennes undsättning som råkat vandra förbi. Han skyddar sig genom att göra ett korstecken, slaktar draken och räddar prinsessan. De tacksamma byborna blir så imponerade att de överger sin gamla antika hedendom och konverterar till kristendomen.


St Ignatius av Loyola (1491 - 1556)
Ignatius var en spansk riddare från en baskisk adelsfamilj, eremit, präst från 1537 och teolog, som grundade Jesu sällskap (jesuiterna). Ignatius var en helt fantastisk riddare som slogs i många strider utan att bli det minsta skadad tills en ödesdiger dag. Den 20 maj 1521 skadade en kanonkula hans ena ben och bröt det andra. Oberörd av detta, reste han sig och tog sig tillbaka till slottet. Han behövdes opereras vilket gjordes utan bedövning. En behandling som de nog de flesta människor idag skulle rygga undan för. En bit ben i ett ben behöves kapas av och operationen var en katastrof. Trots att han fick ett ben kortare än det andra (läkaren gav han vikter för att dra ut det igen) så överlevde han och grundade en av världens mest kända religiösa ordnar (inspirerad av de helgonbiografier han läste då han återhämtade sig från kanonkulan.