Lidande och meditation


Min tro har lärt mig att jag kan vända lidande till glädje. När det är svårt tänker jag ofta på Jesus på korset och hur hans lidande räddade oss från arvsynden. Det är naivt att tänka att Gud sätter oss i lidande, för det stämmer inte. Gud vill inte att vi ska lida, Han gav oss den fria viljan. Jag har många gånger trott att Gud satt mig i jobbiga situationer för att åter bli påmind om att jag själv satt mig i den svåra sitsen. Det är med vår fria vilja som vi tar beslut som kan leda till lidande, men vi ska inte glömma att beslut vi tar självklart också kan bära med glädje.

Man sätts inför prov hela tiden, man växer och blir starkare för varje dag. Man ska vara uthållig i lidanden och ett sätt att bättra på uthålligheten, som jag lärt mig av personlig erfarenhet, är genom meditation.

När jag var liten gick jag på några seminarium med min familj. Jag var för liten att förstå vad prästerna sa under de långa seminarierna, men jag kunde se på de vuxna runt mig hur deras ledsna och tyngda axlar lyftes och deras bröst fylldes med ny, frisk luft. Jag har en bok hemma på hyllan som är så sliten att pärmen är söndersliten, det är kladd i den från när jag och mina systrar var mindre och först nu när jag är äldre har jag verkligen satt mig ner och läst den. Nu förstår jag varför den är så sliten. Det är en bok om meditation skriven av pr. Tomislav Ivančić, en kroatisk katolsk präst, teolog och grundaren av hagioterapi. Hagioterapi är en terapi där man läker den andliga dimensionen. Den gamla boken som jag haft hemma heter Oce (2009), på svenska: Fader (2009). Tyvärr finns inga av böckerna jag nämner i detta inlägg på svenska.

Ivančić har skrivit många böcker, men den jag läst nyligen heter Susret sa zivim Bogom (2011), på svenska: Ett möte med en levande Gud, (2011). Det finns många meditationer, men en som rör mig personligen är kort och enkel. Boken från 2011 bygger på boken från 2009.
Ivančić (2011) säger att innan man mediterar ska man vara helt avslappnad. Så, stäng av mobiltelefonen, datorn, tv:en, allt som kan störa dig. När du är i tystnaden ska du samla dig inför Jesus och vara medveten om att när du ber att du inte pratar ut i en tomhet, Jesus sa att han ska höra våra böner och att han alltid ska vara med oss. Be Jesus att han sätter sina händer på dina sår och läker dem. Sedan kan du göra meditationen, eller hitta ett annat sätt som passar dig bäst. Jag brukar be rosenkransen, för att komma in i lugnet, sedan gör jag denna meditation.
Jag har översatt den till svenska:
Din Gud är här.
Allt du har, kommer från Honom.
Han är glad att du finns.
Du glädjer Honom.
Han är här.
Du tror på att Han är här.
Detta måste bli en vana, tron på att Han är här.
Prata med Jesus.
Säg bara: DU.
Du har ofta hört, läst, kanske även diskuterat om Honom. Han är här med dig nu.
Samma Jesus som det pratas om i Evangeliet. Honom ditt liv och himmel hänger på.
Tänk efter: Han som kan göra allt, för att Han är mästaren av allt sitter just nu bredvid dig.
När du är Hans, kan ingen göra dig illa. Tillåt dig att tro på dessa ord. Var med Jesus! ∙

Du kan avsluta meditationen med sång, eller Fader Vår och upprepa den tills du känner att den fyller ditt hjärta med glädje. Jag hoppas verkligen att denna meditation hjälper er, som den hjälpt mig. Frid vare med Er!

P.S. Skulle någon vilja ha den originella texten på kroatiska skickad till sig, lämna en kommentar med en mailadress, så skickar jag den gärna.