Varför engagera sig?


I snart 5 år har jag varit aktiv i kyrkan, med aktiv menar jag mer än bara gå på Katekes undervisning eller mässor på söndagar. 
Det började med att min vän frågade om jag ville vara med i en kör som skulle starta upp (Jag kan verkligen inte sjunga, kanske därför kören också lades ner efter bara 2 månader haha). Efter det fick jag mer kontakt med prästerna i vår församling då de frågade om jag kanske ville jobba frivilligt med barn under “halvdags kollo” och eftersom jag älskar att sitta barnvakt så hoppade jag på erbjudandet och hjälpte till. 
Under tiden fick jag reda på ungdomsföreningen PUKiS - Polska Unga Katoliker i Sverige som organiserar olika läger för ungdomar från 15 år. Jag började aktivt åka på läger och under ett år satt jag i styrelsen men, planering och sånt var då inte för mig.. så efter mitt år slutade jag i styrelsen och fortsatte som deltagare. Jag erbjöd min hjälp i mån av möjlighet vilket var roligare än att hålla koll på alla bollar som var i luften. 
Nu och andra sidan tror jag att jag har mognat för jag sitter som Viceordförande och tycker det är underbart roligt! Så pass roligt att jag bara inte sitter i PUKiS styrelse utan också i SLUK vilket är jätte härligt. Jag väljer att engagera mig i kyrkan dels för att jag tycker att det är jätte roligt men dels för att det är så otroligt givande. Inte minst gällande alla människor jag träffat längst vägen (aldrig tidigare hade jag pratat med Biskop Anders och kunde knappast tänka mig att jag skulle ta en “selfie” med honom) men också alla ungdomar som man kan lära sig så mycket av. Jag hoppas också att jag kan lära dem något, för vi alla vet ju så mycket olika. 
När jag tittar tillbaka på dem här 5 åren så ser jag hur galet mycket jag har förändrats tack vare det, speciellt när det gäller min tro. Aldrig tidigare öppnade jag Bibeln för att läsa den utan jag öppnade den för att läraren tvingade mig att leta reda på något stycke… Aldrig tidigare använde jag min rosenkrans så som jag gör nu eftersom jag inte visste vad den egentligen var bra för. Sist men inte minst tänkte jag inte på vad min bön egentligen betyder, jag la aldrig tidigare ner energin att tänka till. 
Jag vill med det säga att var inte rädda att engagera er lite extra. Det lilla extra kan göra mycket gott om inte för dig själv så för andra.
P.S. Läser du det här och är polsktalande? Skulle du villja utveckla din tro och träffa massvis med andra polacker? Då kan du kolla in vår hemsida www.pukis.org eller så kan du höra av dig direkt till mig på 073 6788222. Vi har läger på väg 29-1 December