Norsk nunna jublar över nobelpriset!

Peter Higgs och François Englert delar äran för Nobelpriset i fysik med systern och forskaren Catherine Pajchel. Syster Catherine Pajchel arbetar vid universitetet i Oslo som doktor i experimentell partikelfysik.

Det är många människor som har varit inblandade i försöken som har bekräftat Higgs teorier, säger hon vid University of Oslo till tidningen Vårt land.

Den brittiske Peter Higgs och belgisken François Englert tilldelas Nobelpriset i fysik för deras beskrivning av Higgspartikeln . Den 84 år gammal Higgs är professor emeritus vid University of Edinburgh, medan 80 - årige François Englert är professor emeritus vid Université Libre de Bruxelles i Bryssel.

- Den vinnande teori är en central del av standardmodellen för partikelfysik, som beskriver hur världen är konstruerad. Enligt standardmodellen omfattar det allt - från blommor och människor till stjärnor och planeter.

Syster Catherine uppdaterade sin Facebook när nobelpriset tillkännagavs igår eftermiddag med "Wohoo!! Vi vann!

Partikelforskaren svara med skratt på de gratulationerna som har strömmat in till hennes kloster:

- Priset kan endast ges till enskilda personer.  Men vi ser det som ett pris till gruppen som har arbetat med teorin. Det ligger generationer av experiment bakom. Det finns mer än 6000 fysiker som deltagit i experimenten, utöver alla hjälpfysiker och ingenjörer. Detta är en gemensam satsning som har tagit 50 år. Vi är glada idag!