Helige Charbel

En sak som intresserar mig, är alla mirakel som sker pga. olika heliga personer. Miraklen som får min tro att växa. Därför har jag nu valt att skriva lite kort om en helig man som står mig nära hjärtat.

St Charbel är ett helgon som inte är särskild känd i Europa. Han föddes 8 maj 1923, i Libanon, där han bodde fram till sin död. En munk som levde större delen av sitt liv i ett kloster. Han blev aldrig porträtterad eller fotad medan han levde, då han ofta hade blicken vänd neråt och på huvudet bar han en luva som täckte större delen av pannan. Femtio år efter St. Charbels död (8 maj 1950) kom det 4 Maronit missionärer till Annaya för att göra en gruppbild tillsammans med gravvakten vid klostret där St. Charbel blev begravd.
När de framkallade bilderna märkte fotografen att en sjätte mystisk person fanns med på bilden: en munk med vitt skägg, luva på huvudet och sänkt blick mot marken. Äldre munkar kände igen honom som Fader Charbel. Från den tiden är alla porträtter av St Charbel kopior av just den bilden.


Under 40 dagar efter sin död lyste det ett starkt ljus från hans grav, och flera gånger var man tvungen att byta ut kistan eftersom hans kropp släppte ut en vätska som förstörde kistorna. Vätskan visade sig ha en helande kraft och där många sjuka som kom i kontakt med den tillfrisknade. St Charbels kropp höll sig i god form fram tills hans saligförklaring, först då började kroppen att naturligt förmultna. 
Fortfarande sker det mirakel vid klostret i Annaya, där pilgrimer än idag strömmar in för att bli helade från sina sjukdomar. 
Skrivet av Mona