Heliga Clara

Heliga Clara
Firas den 11 Augusti
St. Clara av Assisi föddes 16 juli 1194 och dog den 11 augusti 1253.

Clara var en vacker italiensk adelsdam som grundade en nunneorden som kallas "klarissorna." När hon hörde Franciskus av Assisi predikningar, brann det i hennes en stor önskan att imitera Franciskus och leva ett fattigt ödmjukt liv, för Jesus. När hon fick höra att hon skulle giftas bort till en snuskigt rik man, rymde hon hemifrån, till ett litet kapell utanför Assisi, där hon lovade att ge sig själv till Gud. Den helige Franciskus klippte av Claras hår och gav henne en brun klänning att bära, bunden med en enkel rep runt midja.

Hennes föräldrar försökte på alla möjliga sätt att få Clara att återvända hem, men det var förgäves. Så småningom kom även hennes syster den heliga Agnes att joina henne. Agnes har sin egen lilla historia, om martyrdom och trofasthet, hon mördades när hon bara var 13 år. Men vi kan prata mer om henne en annan gång ;).

Det kom fler och fler kvinnor som sålde allt de hade och levde utan pengar tillsammans med Clara. Clara och hennes nunnesystrar hade inga skor, åt ingen kött, levde i ett fattigt hus och var tysta det mesta av tiden. Men de var ändå väldigt lyckliga, eftersom Herren var med dem. En gång räddade Gud dem från en arme av soldater som tänkte råna klostret. Clara stod framför soldaterna, föll på knä medan hon höll i det heliga sakramentet och bad ”Oh Herre, skydda dessa systrar, som jag inte kan skydda nu”. En röst svarade nått i stil med ”Jag ska ta hand om dem”. Soldaterna sket på sig och sprang därifrån.
Den heliga Clara var sjuk och led av stora smärtor under en stor del av sitt liv. Men hon sa att ingen smärta kan bekymra henne. Hennes glädje att tjäna Gud var enorm, 
”De säger att vi är för fattiga, men hur kan ett hjärta som bevarar Guds oändlighet kallas fattig?"

Heliga Clara helgonförklarades av påven Alexander IV 26 september 1255. Hon är helgon för människor med ögonsjukdomar, guldsmeder, och tv.