Spådomar - Hokus pokus, eller?


Här om dagen hände något väldigt intressant i skolan som fick mig att tänka ett extra varv. För att göra en lång historia kort, ryktet om att en tjej i min nya klass kunde spå händer spred sig väldigt fort, och en ganska stor grupp med människor hade samlat sig runtomkring henne för att se om det faktiskt stämde. Jag fick vittna om ett x antal spådda händer, och det ”ironiska” var att spådomarna (i form av personlighet och egenskaper) stämde in på nästan alla. Jag blev ganska förbluffad och lite skeptisk till en början, men jag hade ingen förklaring på hur det kunde vara sant? Visst, hon kanske betraktade ansiktsuttryck och kanske kände ett antal personer sedan innan, men hur kunde majoriteten av spådomarna stämma in så bra? Jag menar, jag som är religiös vet att magi är hokus pokus, eller?
För att blanda lite vetenskap i det hela - vetenskapsmän påstår att vad man än säger, så känner personen som blir spådd, igen sig i spådomen. Om det nu påstår sig vara sant, så innebär det att spådomen är en vidskepelse, som i sin tur är samma sak som tankevillor - någonting som inte baserar sig på kunskap eller förnuft. Och då katolska kyrkan säger att förnuftet är en gåva från Gud, så tar man avstånd från spådomar och liknade (horoskop). Men vad gäller spådomar om framtiden? Då kan man inte ”känna igen sig” i spådomen på samma sätt ... Människan må vara smart, men att hålla på att leka med framtiden är att ta sig vatten över huvudet. Det är något vi inte kan behärska, utan det är bara Gud som vet vad som kommer att hända i framtiden eftersom Han skapade tid och rum (om ni inte visste, så finns det faktiskt ingen dåtid/nutid/framtid för Gud ... Han lever i allt ... just nu ... som inte är ett nu för Gud ... förvirrande var ordet). Katolska kyrkans katekes säger att ”alla formar av spådomsverksamhet är att hämta bistånd från Satan eller demoner /.../ som gör att man felaktigt tror sig kan ”avslöja” framtiden". Att hålla på med spådom/horoskop slutar med att man till slut vill härska över tiden, historien och till slut, människorna - något som Satan också vill göra, och därför är det en stor synd. Vi är underkastade Gud (tolka det inte som dåligt, Gud är vår fader och vill oss vårt bästa), och därför ska vi också lita på honom.
Så, håll inte på med horoskop och spådomar som leder till ondare avsikter. Det är bättre att lita på Gud, som redan har planerat den bästa framtiden för dig!