Pratar du dig själv ut ur Guds rike?

Skvaller - vi faller alla för frestelsen

Ett ständigt återkommande problem bland oss kristna är skvaller - det är ingen idé att förneka att det tillhör en av våra favorit hobbyn. Det brukar innehålla meningar som - "Vet du vad han gjorde?", "Har du hört om...", "Du kommer aldrig tro det här men hon...", "Hon ska inte snacka hon har ju själv..." osv.  Men Påven är rak på sak när det kommer till skvaller och säger att när du skvallrar så örfilar du Jesus och förstör din själ. Wow, eller hur?! Vem hade trott att det var så farligt? "Men han ska ju inte snacka... han som"- oh crap där börjar jag igen.

I sin predikan den 9 april sa påven: 
"När vi föredrar att skvallra, skvallra om andra, kritisera andra - dessa är vardagliga saker som sker hos alla, inklusive mig - det är frestelser från den onde som inte vill att Anden ska komma till oss och ge oss fred och ödmjukhet inom den kristna gemenskapen."

Vad är skvaller?
Skvaller är när man talar illa om någon som inte är närvarande när konversationen sker. Nationalencyklopedin definierar det som "Avslöja olämpligt handlade av någon". Wikipedia däremot anser att det är när man sprider och överdriver rykten om andra personers privatliv. 

I katekesen (2479; 2507) står det att man av respekt till sin nästa inte ska skvallra:  "Skvaller och förtal förstör nästans goda namn och rykte... och varje människa har en naturlig rätt till sitt goda namn, sitt goda rykte och till respekt. Så skadar skvaller och förtal rättvisan och kärleken."

Varför skvallrar man? 
Det finns många anledningar till varför man talar illa om någon. Det kan vara avundsjuka, eller att man stör sig på vissa egenskaper hos den andre. Man kanske har bråkat m.m. Men vissa upphov till skvaller är allvarligare än andra:

  1. Självintresse/ självupphöjande syfte: Man talar illa om någon för att själv verka bättre eller starkare.
  2. Bygga ny relation med den man skvallrar med - det här är riktigt illa för man bygger en ny relation genom att riva sönder en annan.
  3. Underhålla sig själv och andra på någon annans bekostnad 
3 enkla steg på hur du kan sluta skvallra? (Eller åtminstone dra ner på det)
  • Föreställ dig att personen du pratar om står bredvid dig. Om du inte kan säga det du vill säga när personen är närvarande ska du definitivt inte säga det när han eller hon är frånvarande.
  • Fundera på vad du är villig att offra för några minuters skvaller. I bibeln står det "...en dåre den som går med skvaller" (Ords 10:18) och lite senare "...en hård dom får den som går med skvaller" (Syr 5:14). Jesus sa: "Det är inte det som kommer in i munnen som gör människan oren. Men det som går ut ur munnen. Det gör människan oren." - Matt 15:11 Vill du vara den orena dåren som drar på sig en hård dom? o.O
  • Skulle du vilja att någon sa det här om dig? Att dina misstag sprider sig från öra till öra? Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad.
I slutändan handlar det om vilken slags person du vill vara. Vill du vara någon som talar illa om andra bakom deras rygg? Opålitlig? Som sårar? Som örfilar Jesus och förstör din själ? Eller vill du vara en person som är ärlig, pålitlig och kärleksfull? Du förnyar ditt val varenda gång du hamnar i en situation där du frestas till att skvallra.