Därför bör tjejer fortsätta ministrera!

Jag var inne på Facebook häromdagen och såg ett hett debatterat inlägg i gruppen ”Katoliker i Sverige”. Man diskuterade om tjejer skulle få ministrera. Tyvärr var det många som var rent ut hatiska vad gällde frågan. Därför valde jag att höra av mig till min församling, där både tjejer och killar ministrerar, för att kolla vad de hade att säga om saken. Det var många som blev upprörda över att en sådan debatt ens tar plats. Jag bad dem att anteckna sina tankar till Confessiones:

Vad tycker du om att tjejer ministrerar? 
  • Jag har inget problem med det! Det är bara roligare när vi är både tjejer och killar. Många verkar tro att vi killar inte vill ministrera om tjejer är med, men vah? Vi slutar inte gå till skolan för att tjejer finns där, eller gymmet eller ja, nått överhuvudtaget. /Nidal 16år 
  • Jag tycker inte det spelar någon roll vilket kön man har, utan det viktigaste är att man vill och hjälper till under mässan. /Grace 13år 
  • Det jag blev mest sur över var att några har fått för sig att man bara ska hålla kvar killar i kyrkan och att det är okej att tjejer försvinner ur den. Hur tänkte man där egentligen? Det är som att det skulle finnas ett begränsat antal platser för ministranter. När en tjej ministrerar så tar hon inte en killes plats, det finns rum för båda. / Amanda 15år 
  • Jag tycker tjejer är minst lika bra, om inte bättre, än oss killar. De är mycket noggrannare och är mognare. Om påven har sagt att de får ministrera, varför håller vi fortfarande på att tjafsa om det? /Christian 15år 
  • Jag är ju inte ministrant längre, men det var där jag började. Under 8 år ministrerade jag varje söndag. Idag är jag ledarkateket i vår församling, styrelseledamot i SUK, medgrundare till Confessiones m.m. Allt detta bygger till stor del tack vare att  vår gamla kyrkoherde frågade mig när jag gick i konfirmationsundervisning om jag kunde ställa upp som ministrant. Hade han inte erbjudit mig den möjligheten så hade jag likt många andra i den konfirmationsgruppen så småningom försvunnit ur kyrkan. För många är det inkörsporten till ett lekmannaliv i församlingen, eftersom viljan att tjäna kyrkan blir genom ministrant- tjänstgöringen inprintat i själen på oss. Att tjejer skulle skrämma bort killar från att bli ministranter och hindra dem från att eventuellt bli präster är strunt- Har du fått en kallelse från Gud till att bli präst kommer inte några tjejer som hjälper till vid altaret att skrämma kallelsen ur dig. / Paula, 25år

I min församling har vi 14 ungdomar som ministrerar regelbundet, både tjejer och killar. Det är en väldigt levande församling med tanke på hur liten den är. Att vissa på förhand dömer ut en kvinnlig ministrant som ”en dålig, slarvig, platstjuv som ser till att det blir mindre präster i kyrkan” är extremt fördomsfullt. Man ser inte att denna tjej, av sin kärlek till  kyrkan och dig väljer att stå sin församling till tjänst.