Sluta klaga hälsar Påven

Även mitt i vedermödor, är den kristne aldrig ledsen utan vittnar alltid om Kristi glädje. Det sa påven på tisdagsmorgonen i mässan i Santa Martakapellet:

Att gå in i tålamod: detta är vägen som Jesus även lär oss kristna. Att gå in i tålamod... Detta betyder inte att vara ledsen. Nej, nej, detta är något annat! Detta betyder att utstå, att bära svårigheternas tyngd på axlarna; motsägelsernas tyngd och vedermödornas tyngd. Denna kristna attityd att utstå, att gå in i tålamod... Detta är en process, jag tillåter mig använda ordet process, en kristen mognadsprocess, som man inte uppnår från en dag till en annan: man gör det under hela livet för att uppnå en kristen mognad. Det är som ett bra vin.

 När svårigheterna kommer, kommer även många frestelser. Till exempel det att klaga: - Men se vad jag är med om...En klagan. Och en kristen som oavbrutet klagar är inte en god kristen: det är deras egen klagan, eller hur? För att de klagar över allt, inte sant? Tystnaden i att utstå är tålamodets tystnad. Det är Jesu tystnad: Jesus vid sitt lidande talade inte mer än två, tre nödvändiga ord. .. En tystnad i att utstå Korset är inte ledsam. Det är smärtsamt men inte ledsamt... I denna vandring att utstå fördjupar den kristna friden, som gör oss starka genom Jesus.