Bör man skrämma sina barn med hot om helvetet?


Står i kö i en mataffär, där jag omedvetet lyssnar på ett samtal som sker mellan en mamma och hennes dotter. Dottern har en kexchoklad i handen som hon jätte gärna vill att mamman ska köpa. Med tanke på att det är tisdag och ingen helgdag, är mamman ganska bestämd i tonen när hon nekar dottern kexchokladen. Dottern fortsätter att gnälla att hon vill ha chokladen och precis då säger mamman något som fick mig att tänka till, helt stående i kön far mina tankar iväg. 

Mamma övertalade dottern att ifall hon inte lämnade tillbaka kexchokladen skulle Jesus vara ledsen på henne och att hon skulle hamna hos den onda mannen där nere (självklart menar hon djävulen). Alla barn som inte lyssnar på sina föräldrar får med den onda mannen att göra, fortsätter hon.

En av Guds tio budord lyder: ”Hedra din fader och moder”. Man kan tolka detta på olika sätt, beroende på hur var och en tänker. För mig innebär ”Hedra din fader och moder” att man ska visa respekt och lyssna till dem. 

Men är det logiskt acceptabelt att lära sitt barn att man hamnar hos djävulen om man inte lyssnar på sin förälder? Jag kan inget om föräldraskap, men jag menar bör man inte lära sina barn, vänner, bekanta, ja vem som helst, att det finns enbart ett himmelrike. Oavsett vad man begår för synder så finns det en andra chans. Gud har sina händer öppna för alla, även de som begår misstag. 

Jag förstår att man vill skrämma sina barn eller lära dem en läxa, men är det inte mer relevant att lära dem att det är okey att begå fel så länge man förstår felet och inte upprepar felet och Gud har sitt himmelrike öppet för alla.
Jag är kanske ute och cyklar men finns det inga andra medel att ta i för att få sina barn att lyssna än att använda sig av saker som inte gör något gott i längden. 

Personligen tycker jag är att det är finare att visa sina barn eller vem det kan vara att det finns en värld som är väldigt vacker och att det finns även en plats efter livet som är sagolikt. Himmelriket.