Abort, varför är kyrkan emot det?

I Sverige är det enligt lagstiftning tillåtet att abortera foster fram till 22:a graviditetsveckan. Det är allmänt accepterat och aborten kopplas ofta ihop med kvinnans rätt till sin kropp. Folk som har gått ut med att de är abortmotståndare offentligt blir ofta idiotförklarade och folk reagerar mycket starkt, aborten är en mänsklig rättighet tycker man. Vi är inte många i Sverige som är emot abort, men betyder det att abort är rätt, för att många tycker det? 

Att abort skulle vara fel eftersom det är Gud som säger det är ingen förklaring som räcker. Om man inte tror på Gud då? Man behöver faktiskt inte tro på Gud för att vara emot abort. Allting handlar egentligen om två saker. 

Det första är människovärdet. Finns det? Är alla människor i sig själva värdefulla, och lika mycket, trots att de kanske är lata, kriminella eller bara fula? Jag tycker onekligen det. Många säger att människovärdet inte gäller alltid. Hitler till exempel. Hade varit bäst om man hade aborterat bort honom. Så hade man förhindrat allt det onda som hade hänt. Men, tänk om valet hade stått mellan att han skulle skjutas på fläcken eller fått bli inspärrad på ett mentalsjukhus/fängelse när dem allierade kom och skadan redan är skedd. Han kommer inte kunna göra något ont mer överhuvudtaget låtsas vi. Har han förverkat sin rätt att leva? Borde vi skjuta honom? Jag skulle säga att även Hitler har rätt att leva. Och att han även innan han massakrerade miljontals människor hade rätten att leva. Vad vi BORDE ha gjort är gett honom sluten psykiatrisk vård. Inte skjutit honom. 

Det andra är det faktum, det obestridliga vetenskapliga faktum att ett nytt mänskligt liv (genotyp) börjar vid befruktningen. Fostret växer sedan i ett oavbrutet och samordnat förlopp fram till födelsen. Detta hör man inte ofta om i Sverige men det är sant. Det är faktiskt en människa hela vägen, det blir inte ett liv, booom, vecka 22. Det handlar om samma individ redan från början, man är samma individ när man är nyfödd och när man är fullvuxen fast man inte är ”färdig” som människa på många sätt förrän man är vuxen. På samma sätt är man samma individ när man är ett foster och när man är ett nyfött barn. 

När vi nu lägger ihop dessa två saker kan vi bara konstatera en sak, abort är fel. Alla människor (individer) har rätt att leva. Eftersom fostret också är ett mänskligt liv har det också rätt att leva! Och vi kan konstatera att abort är lika med mord per definition. Det sker alltså mellan 35000 och 40000 statligt finansierade mord varje år i Sverige... 

Vanliga argument för abort:

Kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp, ingen ska tvinga en kvinna att göra abort!
Svar: Jag håller helt med om att kvinnor får bestämma över sin egen kropp, men det är en annan kropp som växer inom dig. Det är inte en del av din kropp som t.ex. blindtarmen. Du har ingen rätt att bestämma om denna människa som växer inom dig ska leva eller dö. 

Men om man blir våldtagen? Eller vid incest?
Svar: Det finns tre individer som har problem i denna situation, flickan eller kvinnan som blev utsatt för övergrepp, mannen som utsatte och barnet som mamman vill abortera bort. Att bli våldtagen är självklart ett fruktansvärt trauma, hur illa kommer jag aldrig att kunna svara på, och flickan/kvinnan som blivit våldtagen behöver all hjälp och stöd familj och samhälle kan ge. Mannen behöver straffas, eller få psykiskt vård. Men den tredje individen, barnet, ska inte behöva mördas för att övergreppet skedde. Det har rätt att leva. Det är kanske bäst att adoptera bort det på grund av traumat men barnet har rätt till liv! Jag ska dra en hemsk parallell som jag har snott, inom många hederskulturer är det ett fruktansvärt trauma för en kvinnas släkt och familj att kvinnan blir våldtagen. Man löser det då genom att döda kvinnan. På samma sätt löser man konsekvenserna av övergreppet i Sverige. Konsekvenserna är i och för sig här i Sverige att behöva föda och ta hand om ett barn men i hederskulturerna är det bara själva skammen och traumat. Men spelar det någon roll? Här finns människovärdet igen, har barnet förverkat sin rätt att leva eftersom den kommer att ha en jobbig uppväxt och för att mamman inte kommer att få leva det liv hon velat?
Simon