Vad skulle du svara Gud...?


Vad har du gjort för mig? 

Häromdagen pratade en nära vän och jag om döden. Det är sällan personer i vår ålder vågar prata om det och när döden av någon bisarr anledning råkar komma upp i ett samtal, så rycker man på axlarna och säger ”äh, Gud är så god, Han bryr sig inte om vad jag gör så länge jag är snäll”. 

Men min vän sa någonting som ekar kvar hos mig. Hon sa att Gud kommer att ställa dig två frågor när ditt världsliga liv tar slut, en av dem är ”Vad har du gjort för mig?” 

Vi glömmer ofta bort att Gud ställer betydligt högre krav på oss, än de vi ställer på oss själva. Att ha levt ett ”snällt” liv är inte tillräckligt. När Jesus talade om människans dom sa han: "Jag var hungrig och ni gav mig inget att äta, jag var törstig och ni gav mig inget att dricka, jag var hemlös och ni tog inte hand om mig, jag var naken och ni gav mig inga kläder, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte.’ Då kommer också vi att fråga: ’Herre, när skulle vi ha sett dig hungrig eller törstig eller hemlös eller naken eller sjuk eller i fängelse och lämnat dig utan hjälp?’ Då skall han svara oss: ’Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig." (jmf Matt 25:42-45). 

Livet handlar i slutändan om vad du har gett till Gud, inte vad du har gett dig själv. Criss skrev ett jättefint inlägg för några veckor sen om att vi är kallade till att spegla Gud i våra liv. Att leva för sig själv (leva för att uppfylla sina egna önskningar och drömmar även när de inte går i linje med Hans vilja) är att leva ett meningslöst liv. Gud kräver inte bara en timme av oss på söndagar, utan Han kräver hela oss:
"Den som älskar far eller mor mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig, och den som älskar son eller dotter mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig. Den som inte tar sitt kors och följer efter mig är inte värd att tillhöra mig. Den som finner sitt liv skall mista det, och den som mister sitt liv för min skull, han skall finna det" (Matt 10:35-39).

Tänk om denna kväll blir din sista? Vad skulle du svara Gud när Han om några timmar ställer dig frågan… Vad har du gjort för mig? 


Ty Du har skapat mig, o Gud, och mitt hjärta är oroligt till dess det finner ro i Dig. - den helige Augustinus