Treenigheten

In the name of the father, the son and the Holy Spirit.
Treenigheten- vad innebär den? Boris Salo på Fråga prästen uttrycker sig väldigt bra tycker jag och jag känner att jag förstår precis vad han menar. Vad är treenigheten enligt dig? Boris Salo säger: 

"Treenigheten innebär att den kristna tron bekänner sig tro på en treenig Gud. Gud är en, samtidigt är denna Gud i sig tre olika "personer", Fader, Son och Helig Ande. Historien bakom treenigheten är fascinerande. De första kristna var judar som bekände varje morgon att Gud är en. Samtidigt växte en tro fram efter Jesus uppståndelse och Andens kommande att Jesus är Gud och Anden är Gud. De kunde inte förklara det de varit med om på något annat sätt. De visste att de skulle betecknas som hädare, men ändå stod de fast både vid bekännelsen att Gud är en, men samtidigt att Fadern är Gud, Sonen är Gud och Anden är Gud och Sonen är inte samma sak som Fadern och inte Anden som Sonen osv. En illustration kunde vara ett kamerastativ, du ser ett stativ..."

 En vän till mig brukar jämföra treenigheten med vatten... vatten har tre former: gas (ånga), flytande och fast (is)... men det är bara tre former av vatten, på liknande sätt är Fadern, Son & Helig Ande tre former (personer) av en och samme Gud.
Jag skulle säga att Gud är en och det finns ingen annan än en Gud. Men för att nå ut till mänskligheten och göra det mer begripligt för människan så sände han sin son Jesus som egentligen är Gud i en människokropp. Den Helige Anden är Guds allseende öga som vakar över oss och som kan ta sig överallt. Vi symboliserar den Helige anden som en vit duva i Bibeln. Kanske inte stämmer precis med den verkliga förklaringen men som jag ser det så innefattar treenigheten de tre olika delarna av en enda Gud!


Jessy har även skrivit: