Musiken tog mig till Gud


Det finns en musikgrupp därute som är okänd men som verkligen förtjänar att bli mer upphöjd!
Denna heter Flyleaf. Låtarna är främst i genren alternativ rock och gruppen består för tillfället utav 5 medlemmar. Det som är intressant med Flyleaf är att alla är praktiserande kristna, alltså inspireras deras låttexter en hel del av deras tro. Varenda en utav deras låt har en djupare mening, och kan ibland dessutom ha en historia bakom sig. Det kan vara allt från hur Bibeln inspirerat dem, till verkliga händelser kopplade till kristna människor. Ett sådant exempel är låten ”Cassie”. Det är en omtalad historia, som rör Columbinemassakern 1999 där många unga sköts ihjäl på ett gymnasium i USA. Det sägs att ett av offren fått frågan om hon trott på Gud innan hon sköts. Hon hade svarat ja och blev skjuten. Dock har denna historia diskuterats väldigt mycket då flera påstår att det egentligen var en helt annan person som det handlade om, och att verkligheten ska ha sett lite annorlunda ut. Men tanken bakom låten är i alla fall något känsligt och något som får en att tänka till.

Bandet brukar inte i alla sammanhang vilja kalla sig för ett ”kristet band”, för att det kan låta då som att deras musik endast riktar sig till dem som tror på Jesus. Nej, utan de har i intervjuer tydliggjort att de med sin musik vill nå ut till ALLA unga, och på vägen hjälpa dem att lära känna Gud. De vill också att unga ska våga se bortom alla fördomar som samhället kan ha mot kristendomen. Flera utav de i bandet har själva genomgått mycket i livet, vilket har gjort att deras texter ofta är väldigt personliga. Särskilt Lacey Mosley (f.d. sångerska i bandet) betonar hur Gud räddade hennes liv när hon var ung och vilsen, och inte alls var troende. Det finns mer att läsa om detta på bland annat en jättebra intervju jag hittat, där också deras låttexter beskrivs lite mer: Tryck här! 


Men då till hur jag upptäckte Flyleaf, och vad deras låtar gjort för mig?


Min väg tillbaka till tron började någon gång under 2008. Det året när jag precis började gå till kyrkan igen efter så många år, började mina negativa tankar om livet att sakta men säkert att avta och allt fick tillbaka sin glans på något sätt bara några månader senare. Jag hade nämligen varit inne i en slags depression och förstod inte vad jag egentligen gjorde på den här meningslösa planeten. Snabbt blev jag intresserad av Bibeln men fortfarande kunde min syn på kyrkan vara att det var något stelt och tråkigt. Har för mig att det däremot var någon gång under 2009 när jag var ungefär 15 år gammal som jag först hittade Flyleaf. Det var en tid då jag hela tiden sökte ny, unik musik och ville hitta något som ingen annan lyssnar på. Flyleaf träffade mitt hjärta på ett alldeles särskilt sätt då jag kunde relatera texterna till min krokiga väg mot att finna Gud. Jag insåg då att kristendomen var något så mycket djupare och vackrare. Musiken hjälpte mig genom mycket och jag utvecklades en hel del. Därför kan vissa låtar vara svåra att lyssna på idag då jag lätt associerar dem med jobbiga tider.

Alltså kort sagt; Ge dem åtminstone en chans! Genren är kanske inte för alla, men texterna är skrivna med en sådan omsorg… Enligt mig finns det en låt som passar alla slags tänkbara människor och situationer.
Kristina har även skrivit: