Men vadå, är du katolik?


Men vadå, är du katolik?


Ständigt får man frågan om man är katolik. Folk blir så förvånade när de får veta att svaret är JA. 

Frågorna därpå är de allra roligaste:

Fråga 1 - Jaha, men då är du inte kristen va?

Självklart är jag kristen, katolicismen är ju en inriktning inom kristendomen inte en helt annan religion. Vi är kristna precis som protestanter, ortodoxer m.fl.

Fråga 2 – Går du i kyrkan då? Måste man det?
Personligen så går jag på varje söndagsmässa och det bör man göra som troende kristen. Jag tycker om att gå till mässan, där finner jag ro och så är det ju ett ställe där man kan träffa folk med samma värderingar. Det är inte alltid lätt att vara katolik bland alla skeptiska non-believers som finns.

Fråga 3 – Äter du griskött? Är det inte typ otillåtet.
Ja jag äter fläsk! Finns inga restriktioner om vad man får och inte får äta. Det är muslimer som inte får äta fläsk och som äter halalslaktad mat. Judar har också en sådan variant som kallas för kosher.

Fråga 4 - Får du dricka alkohol?
Absolut, så länge det är kontrollerat. Med andra ord så ska man inte bli packad och förlora kontrollen över sig själv. Det är så med allt i livet. Man ska göra det med måtta.

Inga frågor är dumma frågor, men ibland så måste man bara skratta åt vad folk säger. Det här är ju trots allt något man har läst på skolan. Flera gånger också. Undrar ni något mer får ni jättegärna fråga mig här nedan så ska jag försöka klargöra ett och annat =)