Sabbatsdagen är livsviktig!


Söndag, söndag… vad betyder det egentligen? För många är det bara ännu en ledig dag som man kan slösa åt att sitta i pyjamas framför TVn.
Men för oss katoliker är söndagen betydligt större och heligare, eftersom vi firar sabbatsdagen på söndag (en hyllning för Kristi uppståndelse). Ordet sabbat kommer från det hebreiska ordet Shabbath och betyder ”att vila”, vi ska då avstå från arbete eller aktiviteter som hindrar oss från att dyrka Gud.
Så, vad innebär detta för dig och mig? Det innebär att vi måste ta en titt på våra liv och göra eventuella förändringar för att helga sabbatsdagen istället för att bara sitta hemma och lata oss.
Först och främst ska vi fira mässan! Inget snack om saken, hela söndagen bör kretsa kring Eukaristins sakrament. Försök dock inte bara att gå till mässan utan se till att läsa och reflektera på läsningarna och predikan. Lärde du dig något nytt? Hur kan du få in detta i ditt vardagsliv? Behöver du lite hjälp för att återuppliva ditt minne så kan du alltid läsa dagens läsningar på StockholmsKatolska stifts hemsida!
Att helga sabbatsdagen handlar inte bara om att vara kristen under en timme på söndag, för att sen gå hem och glömma bort Gud. Det du har fått under mässan och eukaristin (kommunionen) ska du ge vidare till alla du möter. Du är kallad till att föra Kristus vidare till dina vänner, syskon, föräldrar, din irriterande granne, din facebook stalker osv…
Slösa därför inte bort söndagen utan ägna den åt att göra goda gärningar. Det är inte alls svårt, gör något litet bara du gör något för någon annan. Det kan vara så enkelt som att le mot en främling, hjälpa till att städa din kyrka eller hjälpa äldre människor med att gå och handla. Du kan även städa hela huset för att hjälpa din mamma (om du bor kvar hemma) eller bara vara extra snäll mot någon. Ja, jag kan fortsätta att skriva olika idéer hela natten.

Kort sagt vill jag bara säga, slösa inte bort din söndag utan helga den! Mässan tillhör den katolska tron största byggsten. Tar du inte hand om den så kommer du finna att din tro snart kommer försvagas. Att fira söndagsmässan är därför inget man bör välja bort framför plugg eller vänner… Tänk på att Jesus sa: Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland.
Vill du samlas i Hans namn? Vill du att Han ska vara nära dig? Se då till att spendera tid med Honom!