p. Witold


PiPo bad mig att skriva lite kort om vem jag är och varför jag ställer upp som skribent här på Confessiones.


Så vem är jag?

Ni kanske har sett mig på något utav SUKs läger eller på Facebook, eller kanske någon annanstans...
Jag heter Witold Grzegorz Mlotkowski. ”Witold” är mitt Ordens namn och (den svåraste delen) ”Grzegorz” är mitt dopnamn. Varför så konstigt namn? Därför att jag tillhör Helige Franciskus av Assisi orden.  Man kan säga att jag är munk  och präst i en person.  Min födelsestad ligger i Polen och heter Toruń.  En dag när jag hade slutat skolan ställde jag mig en jätteviktig fråga: Vem är jag och vad vill jag göra i framtiden?  Jag måste understyrka att jag i mina yngre dar inte tänkt tanken att bli varken präst eller munk! Jag ville bli lastbilschaufför och drog därför efter studenten i väg till en stad i Polen för att anmäla mig till en skola som undervisade logistik. 

Men...
På tåget råkade jag träffa på en kompis som var på väg mot samma stad. Under vår resa kom vi överrens om jag skulle få gå med honom och besöka ett kloster och sedan skulle han följa med mig till min skola. På det här klostret pratade vi med en mycket trevlig och kunnig munk. Jag kommer ihåg vår konversation ganska tydligt, han sade till mig: Och du, vill du prova att leva en månad som en riktig munk?  Jag svarade med ett tacksamt nej, p.g.a. min nya skola, men han tillade: det gör inget, du kan komma under lovet och prova påJag lät mig övertygas... Jag bodde därefter ett år i det franciskanska klostret i Wschowa som en nybörjar munk.  Där fann jag mig själv till 123%!!!!! Det var det som jag ville göra i mitt liv – bli en munk, en franciskan.

Efter ett år fick jag ett nytt namn ”Witold” och en ordensdräkt (som jag har tills idag). Därefter flyttade jag tillsammans med mina 11 medbröder till ett annat kloster, där vi bodde ett helt år utan tillgång till TV, mobil och utan att resa någonstans. Vi spenderade vår tid åt att be, läsa Bibeln och lära känna Orden– det här året kallar man för noviciaten.  Den 26 juni 2003 började jag att plugga teologi och filosofi på universitet för att bli präst.

Så småningom sade jag till Gud: Ja, jag är din, jag vill bli präst... Det är ett beslut för hela livet, för evigt... Den 14 maj 2009 blev jag en Riktig präst och en Riktig munk. Efter prästvigningen jobbade jag i Brodnica som präst, kateket, sjukpräst och ungdomspräst samtidigt J.  Från 1 september 2010 bor jag i Västerås och jag gör mitt bästa för att lära mig språket och uppfylla mina plikter som präst och munk.

Frågan: Vem är jag, är alltid med mig. Jag funderar på det varje dag när jag stiger upp på morgonen.  I kyrkan, när jag handlar, i skolan, med ungdomar, hos mina kompisar måste jag komma ihåg att jag är en katolsk präst, Guds utvalde man. 

Fråga ibland dig själv,  vem är jag? Och kom ihåg att du är Guds barn, att du är en människa som Gud gjorde till sin avbild, att du kan vittna om Guds kärlek och hans barmhärtighet, och så småningom att du kan hjälpa andra att komma närmare Gud, att bli frälsta – därför vill jag ibland skriva på den här fina bloggen.

Om du funderar på olika saker eller vill prata med mig, så skicka iväg ett meddelande till mig på FB (sök på Witold Mlotkowski).

f. Witold Grzegorz Mlotkowski ofm

”Lova och välsigna min Herre och tacka och tjäna Honom i stor ödmjukhet”.