"DU ÄR VAD DU ÄTER""DU ÄR VAD DU ÄTER"
Är det någon som kollade på programmet som gick på TV4? Själv har jag inte sett ett avsnitt, men titeln slog mig och påbörjade en lååång tankekedja av vad frasen egentligen menar.
Det som slog mig är frasens enkelhet. Och att det innehåller en viss sanning. (Det påminner även om det som står i Galaterbrevet 6:7-8). Du är vad du äter.

Som katoliker går vi till mässan varje söndag och mottar Kristikropp och -blod. Alla som tar emot hostian tar emot ett sakrament och på så sätt helgas i både kropp och själ.
Dock är det många katoliker som går miste om denna chans. Det finns en tapper skara som går regelbundet, men söndag efter söndag är det alltid några ansikten som försvinner.

Som ungdomsledare har jag märkt att ungdomarna slutar gå på mässa så fort saker och ting hamnar snett. Kompisar som hamnar i fel kretsar, börjar festa och super sig fulla helg efter helg. Vänner som inleder romantiska förhållanden och tappar sina oskuld till personer som inte älskade dom i kärlekens sanna mening. Vad är det som gör att dessa personer flyr från Gud?

Jag tror att då man slutar äta själens livsföda blir det lättare att hamna i en nedåtgående spiral som blir svårare och svårare att ta sig ur.

Om vi bara äter skräpmat blir kroppen dålig och det är samma sak med vår tro. Om vi bara ”äter” oss mätta av världens frestelser kommer vår själ att må sämre och vår tro att fallna bort. Därför måste vi hjälpas åt att påminna varandra om att äta vår själs livsföda när vi mår dåliga inombords – brödet och vinet som vi tar emot i den heliga mässan. Glöm aldrig att varje söndagsmässa är en ny chans att börja om på nytt i den nya veckan.
Och att det inte finns något som Gud inte kan förlåta i försoningens sakrament.

Ha en bra start på veckan! Ät nyttigt för kropp och själ!