Två verkligt badass helgon


Oftast när man tänker på ett helgon tänker man sig att de var tysta och fromma. Historien är dock full av mängder av fantastiska och egendomliga människor som kom att bli kanoniserade. Jag tänkte att det kunde vara kul att räkna upp ett gäng med riktigt tuffa helgon som inte bara levde riktigt heliga liv utan också kunde slå tillbaka om man häcklade de för mycket. Här är ett gäng helgon man inte vill möta i en mörk gränd.

Franciskus av Assisi

Jag är säker på att du inte var beredd att se helige Franciskus av Assisi på denna lista. De flesta kanske har en bild av Franciskus som helgonet som pratade med djur och flummade runt i rent hippiemaner. Det är sant att Franciskus, som djurens skyddshelgon, kan tillskrivas en rad mirakel som involverar djur men att Franciskus skulle vara någon som sprang runt i en flummig dimma är dock mindre sant. Franciskus är desto mer vördad inom Kyrkan för sin strikta fattigdom, sin stigmatisering och sin ansträngning att lösa mängder av problem i en Kyrka i kris. Det många inte vet är att Franciskus var så djupt from att han reste till Egypten 1219 för att bli en martyr. Han hoppades helt enkelt kunna konvertera några nordafrikaner och dö på kuppen. Det var en önskan som nästan blev sann.

Den helige Franciskus blev mottagen av sultan Malek El-Kamil vilken Franciskus försökte omvända.  Han föreslog att sultanens muslimska lärda skulle genomgå en religionernas eldtest.  Alla lärda vägrade så den helige Franciskus erbjöd sig att lägga sig i en stor eldstad för att om han kom ur den oskadd så skulle man se att Gud skyddade honom och därigenom skulle Franciskus tro vara den enda rätta. Sultanen vägrade men var så imponerad att han gav Franciskus tillåtelse att fritt predika den kristna tron i sultanens land. Detta var ett otroligt medgivande då Sultanen låg i krig just då gentemot korsriddarna från väst. Franciskus var garanterat stenhård.

Louis IX
Den helige Louis IX var kung av Frankrike mellan 1226 till sin död 1270 och han är den enda franska kungen som blivit helgonförklarad. Han blev krönt till kung vid 12 års ålder. På grund av sin ringa ålder så regerade hans mor Blanche av Kastilien fram till Louis blev myndig. Louis försvann iväg inte på ett korståg, utan två korståg under sin livstid. Ena gången när han var lite över 30 år gammal och andra gången när han var runt 55 år gammal, vilket inte är dåligt med tanke på hur blodiga och våldsamma de kunde bli. Det första korståget började med att man tog över Port Damietta 1249 och fortsatte till slaget om Fariskur där han förlorade hela sin armé och blev tillfångatagen av egyptierna. Han blev släppt efter att man betalat 400 000 livre tournois (vilket motsvarade ungefär 2 årliga inkomster för Frankrike) samt lämnat tillbaka Port Damietta.

Det som kanske var utmärkande för Louis IX var att medan han slogs, bar han en cilice, en skarp metallkedja som man satte fast hårt runt ben eller runt livet för att tillskansa sig smärta och ibland blödningar. Så när folk led från krigsärr och krigsskador så led kungen dubbelt.  Han dog under brinnande strider under det andra korståget.