Hur blir man en bättre människa när man har sårat någon?


Hur blir man en bättre människa när man har sårat någon?Det är en fråga som jag har tampats med hela sommaren & hösten 2012. Jag har bett mycket och samtidigt känt mig som en hemsk människa efter att jag ”gjort slut” med en barndomsvän.

Vi lärde känna varandra när vi var 7 år gamla (vi är 31 idag) och vi har alltid haft ups and downs under vår lååånga vänskap. I somras så hände en hel del grejer runt omkring mig, bland annat en gammal vän som gick bort, jag fick mitt hjärta krossat och jag gick igenom olika livsförändringar. Samtidigt som livsförändringarna var jag tvungen att varje dag flera gånger om dagen lyssna och ge min före detta vän råd om hennes problem som mestadels handlade om killar. Råd som hon ville höra och gav jag henne fel råd fick jag ta emot irritationer och ilska från henne för att jag sa fel saker. ”Fan ta dig” sa hon en gång för att jag inte kunde umgås med henne en dag.

Då började jag tänka.. Kommer Fan att ta mig om jag inte umgås med henne eller hjälper henne och ger henne det hon vill ha?

Jag tog till Gud istället och lyssnade på mitt eget hjärta och bad för att få ett tips på vad jag kunde göra åt denna situation! För vem vill svika en vän? Vem vill säga till en vän ”Jag vill inte vara din vän längre!”. Då kom jag över en bok som heter ”Energitjuvar” skriven av socionomen Ingalill Roos. Då förstod jag vad jag var ställd mot. Mitt samvete och mitt jag fick sig många slag när jag slutligen bestämde mig för att avsluta min vänskap med någon som jag varit bra vän med, en vän som jag fortfarande älskar.

Jesus säger i Matt 22:39 ”Du ska älska din nästa som dig själv”. Det är det viktigaste budet för oss kristna. Samvetet sa hela tiden ”du är en dålig människa” men sen till slut när jag förstod vad ”älska din nästa som dig själv” betyder så avslutade jag.

Jag ställde till om med frågan till en beteendevetare och en präst och båda sa ”avsluta”.

Oftast så tänker man -Hur är man en bra kristen människa?, ska man verkligen älska alla? Eller ska man älska alla men hålla sig till dem som älskar dig tillbaka?

Hur blir vi bra kristna? Hur blir vi bra människor? Det är stora frågor jag ställer och det är stora frågor som vi ställs mot många gånger under livets gång.

Var snälla mot varandra, lyssna till varandra och ge varandra kärlek och respekt!