Egyptens framtid?

Idag har det gått lite över två år sedan den egyptiska revolutionen som avsatte den förre presidenten (diktatorn) Hosni Mubarak och Egyptens framtid ser fortfarande osäker ut. Nyhetsbyrån Fides intervjuade den koptisk katolske biskopen Youhanna Golta angående situationen i landet. 

Biskop Golta har som företrädare för de katolska kyrkorna i Egypten deltagit i det konstituerande mötet för att genom en så kallad ”nationell dialog” skriva landets nya konstitution. Men han och andra kristna ledare har dragit sig ur projektet kring den nya konstitutionen då de upplevde att landet var på väg mot en islamisk radikalisering. Biskopen säger till Fides: "Arbetet började bra, men så märkte vi att det muslimska brödraskapet och salafiterna ville införa en islamisk konstitution. Vi har talat med deras ledare, men kom ingen vart. Vi insåg att vi enbart deltar för syns skull, och lämnade alltså det hela... För att föra en dialog krävs det någon som kan lyssna på den andras resonemang... Egypten är inte Mali. Här möts Europa, Asien och Afrika. Mer än tio miljoner kristna bor här. Landets ekonomi bygger på turism och handel. Därför kan det inte accepteras att landet blir islamistiskt. Det finns också internationella krafter som vill dela upp Egypten. Folket skulle utsättas svårt om detta skulle ske... Jag vill mina muslimska bröder och systrar väl. Jag har ägnat mina studier och min doktorsavhandling åt islams kultur. Men ingen av oss vet om vi går mot ett fanatiskt eller ett civiliserat land.” 


Biskopen säger vidare "Om man vill vara religiös kan man inte förvänta sig att man kan tvinga folket att be, att inte dricka alkohol och att följa alla religionens regler. Vad gäller arabländerna kan man få demokrati endast om man skiljer på religion och politik.”