Brev till en judisk vän


Den enkla enastående berättelsen om Karol Wojtylas judiske vän (utgiven av Catholica)

Det är en historia om två pojkar, en kristen (den salige påven Johannes Paulus II) och en judisk pojke vid namnet Jurek. Boken utspelar sig till en början i en polsk småstad på 20 - 30 talet och ger en skildring om vännernas lärare, kärleksrelationer, vänner och fiender. Men Jurek och Lolek (Johannes Paulus II) lever under en tid av antisemitism som förändrar livet för båda.
Man får följa Jurek på hans resa från ungdom till vuxen och hur han efter flera år av förföljelse, kunde återvända hem och till slut även återförenas med sin barndomsvän.

Boken avslutas med ett brev från påven:
"Käre Jurek, den 9 maj i år skall en minnessten invigas på den plats där synagogan, som förstördes under kriget, stod, för att hedra Wadowices och hela traktens judar, som föll offer för förföljelse och utrotades av nazisterna..."


Jag har sett filmen "Karol, A Man Who Became Pope" (en jätte bra film), och kände därför igen många delar av boken, vilket bidrog till att jag tappa intresset för den lite. Men om man inte har sett filmen är boken att rekommendera!