St. Nikolaus - The Original Santa


Hej alla läsare, det här är mitt första inlägg här! Som ni säkert redan vet så är det jul snart, därför har jag tänkt skriva lite om St.Nikolaus. 

Ja, ni vet väl att St. Nikolaus är den ursprungliga jultomten? 
Det engelska namnet för jultomten "Santa Claus" kommer just från Sant Nikolaus 
I katolska länder firar man "jultomtens" festdag den 6 december och det är redan då de öppnar sina julklappar (som i ex.Holland och Polen)

St. Nikolaus var en biskop i nuvarande Turkiet som  räddade tre flickor från att bli sålda av sin far. Familjen var fattig och fadern kände att han inte hade något annat val än att sälja sina barn så att de kunde överleva. En natt fick S:t Nikolaus reda på det här och bestämde sig för att rädda flickorna från prostitution. Under några dagar slängde han in en påse med guldkulor genom fönstret till familjens hus. Och på så sätt behövde familjen inte längre offra sina barn. S:t Nikolaus brukade även ge presenter åt andra barn på t.ex. skolor, daghem m.m. 

Därefter började man runt julen klä ut sig till St. Nikolaus, man tog på sig en röd dräkt, vit skägg, kräkla (biskopsstav), och mitra (biskopens huvudbonad). Det finns också en annan tradition om den germanska nordeuropeiska traditionen med hustomtar som har gått ihop med S.t Nikolaustraditionen. 
Hustomtarna brukar ha på sig en röd luva på huvudet. Man brukar tro att dessa traditioner har förenat sig med den om att Jesubarnet kommer med presenter åt barnen på Juldagen. I Italien brukar barnen hitta sina presenter vid julkrubbans fot, och man säger att de är från Jesubarnet själv. 
Det var kanske så sagan om jultomten & presenterna kom in till julen?

Nu bara lite kortfakta om St. Nikolaus (a.k.a. Santa Claus):
Han föddes under år 200-talet i en kristen familj i nuvarande Turkiet. 
När hans föräldrar dog ärvde han det dom hade och hjälpte de fattiga. 
Under en pilgrimsfärd till Jerusalem kom det plötsligt en häftig storm som gjorde sjömännen rädda. De började ropa till helgonet Nikolaus ”Be för oss till himmelens Gud, som du dyrkar!”
Nikolaus bad en kort bön och stormen lugnande ner sig.
Det är därför han är skyddshelgon över sjömännen och många hamnstäder. 
Han dog omkring 280-talet i Myra.