12 saker jag önskade att jag visste som 25-åringEftersom jag är en riktig sucker för The Colbert Report med dess finurliga humor så följer jag även seriens "kaplan" fader James Martin S.J. lika hårt i det sociala flödet på internet. Han kom nyligen upp med en lista i samband med sin 50-årsdag på saker som han önskade att han visste som 25-åring. Finns en hel del kloka ord där så jag tänkte dela med mig av denna.

1. För det första. Sluta oroa dig så mycket! Det är lönlöst. (dvs. Jesus hade rätt).

2. Att vara ett helgon betyder att vara sig själv. Sluta vara någon annan och var enbart ditt bästa jag. Räddar dig från hjärtsorg.

3. Det finns inget rätt sätt att be på, mer än att det finns något rätt sätt att vara bästa vän på. Det som är det "bästa" är det som fungerar för dig.

4.  Kom ihåg tre saker och slipp massa onödig hjärtsorg: Du är inte Gud. Detta är inte himlen. Bete dig inte som en idiot.

5. Dina djupaste, mest innerligaste önskningar är Guds önskningar för dig. Och vice versa. Lyssna. Och följ dem.

6. I dig finns tanken på ditt bästa jag. Agera som att du är den personen och du kommer att bli den personen, med Guds nåd.

7. Tänk inte så mycket på det värsta som kan hända. Även om det händer, är Gud med dig, och du kan hantera det. På riktigt.

8. Du kan inte tvinga folk att acceptera dig, hålla med dig, vara imponerade av dig, älska dig eller till och med gilla dig. Sluta försök.

9. När vi jämför, inbillar vi oss andras liv felaktigt, så vårat egna liv ser sämre ut. Dvs. jämför och förtvivla.

10. Även när du till sist inser rätt sak, eller den kristna saken, att göra, kan det fortfarande vara svårt att göra det. Gör det i alla fall.

11. Sju saker att säga frekvent: Jag älskar dig. Tack. Tack, Gud.  Förlåt mig. Jag är så glad för din skull. Varför inte? Ja.

12. Frid och glädje kommer efter att ha frågat Gud till att lösgöra dig - från allt som håller dig borta från att vara kärleksfull och medkännande.