Varför är mässan så tråkig?


Kurt Cobain, sångare i det populära 90-tals bandet Nirvana, sjöng en gång "Here we are now. Entertain us!". Denna mening är en bra beskrivning av vår moderna ungdomskultur. (Tyvärr måste det förhållningssättet inte ha varit tillfredsställande nog för Cobain. Trots stor berömmelse och materiell rikedom, begick han självmord vid 27 års ålder.)

Att försöka bli underhållen hela tiden är inte nyckeln till lycka - det är inte heller rätt tillvägagångssätt att bedöma värdet av något. 
Så frågan "Varför är mässan så tråkigt?" missar hela poängen med mässan. Den är inte tänkt för att roa oss, utan att helga oss. 

När någon försöker bygga upp en relation med en annan person är inte syftet i första hand att bli underhållen av honom eller henne. Tänk dig att du är på en trevlig restaurang och din dejt böjer sig över bordet, ser dig i ögonen och säger ”underhåll mig, få mig att skratta eller något. Du börjar tråka ut mig!” Du skulle tycka att han eller hon var lite instabil, du skulle bli trött på henne/honom ganska snabbt. Men det är ofta den attityden vi tar med till vår dejt med Gud på mässan. 

Att delta i mässan handlar inte om att bli underhållen. Det handlar om att bygga upp vår relation med Gud, det handlar om att lyssna till Guds ord i skrifterna och att möta Jesus helt och personligt i Eukaristin, och erbjuda vårt liv till fadern i tacksägelse. 

Så, för att sammanfatta det, gå inte till mässan för att bli underhållen. Underhållning är inget jämfört med vad vi upplever under mässan. Gå till mässan för att söka efter Gud. Du lär uppleva en mängd andra viktiga saker på vägen. - Fritt översatt av Jessi :o)