Heliga Birgitta - a.k.a Superwoman


Heliga Birgitta är ett av Sveriges största helgon (till och med Europas skyddshelgon), men hur väl känner du till henne?

Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 i Sverige och dog den 23 juli 1373 i Rom. Birgitta var en svensk författare, teolog och klostergrundare. Hon helgonförklarades den 7 oktober 1391 i Rom av påven Bonifatius IX. Förutom att vara skyddshelgon för Europa och Sverige, är hon även helgon för änkor/fruar.

Livet i Sverige
När Birgitta var ung så fick hon många visioner. En gång såg hon jungfru Maria som satte en krona på hennes huvud. En annan gång såg hon Jesus Kristus plågas och dö på korset. När Birgitta var ungefär i 12 år dog hennes mamma. Då ansåg Birgittas pappa att han inte kunde ta hand om sin dotter på ett sätt som hon verkligen skulle behöva vid sin åldern. Hennes pappa bestämde sig därför att skicka henne till sin svägerska Katarina Bengtsdotter.
Efter något år då Birgitta var tretton år gammal så giftes hon bort mot sin vilja, till en artonårig man som hette Ulf Gudmarsson. Hade hon fått välja själv skulle hon hellre ha levt ett liv som nunna. Efter ett par år så ville de ha barn. Det slutade med att de fick hela åtta barn. Birgitta och Ulf brukade åka tillsammans på pilgrimsfärder till Nidaros (Norge) och till Santiago de Compostela (Spanien). Under en resa tillbaka från Spanien började Ulf bli sjuk. När de väl var hemma så bosatte de sig vid Alvastra kloster, där Ulf dog år 1344. Efter Ulfs död så fick Birgitta många uppenbarelser där hon fick uppdraget att föra fram kristi budskap till politiska och kyrkliga föreningar.
Livet i Rom
År 1349 flyttade Birgitta till Rom då hon ville få tillstånd av påven att grunda en ny orden. Problemet var att påven under den tiden bodde i Avignon (Frankrike). Detta hindrade inte Birgitta eftersom hon fick en uppenbarelse som talade om för henne att påven skulle komma tillbaka till Rom. I Rom fick hon bo i ett palats tillsammans med andra präster och kardinaler. Hon brukade hela tiden skriva brev till påven och berätta till honom att han borde komma tillbaka till Rom. Birgitta brukade även gå runt i kyrkorna och hjälpa fattiga människor i området. År 1368 flyttade äntligen påven till Rom och Birgitta kunde lämna sitt ansökan om att starta en ny orden i Sverige, vilket påven godkände hennes ansökan till granskning. Men påven lämnade Rom igen kort därefter. Birgitta fick en uppenbarelse om att påven skulle bli svårt sjuk om han flyttade från Rom, vilket hon berättade för honom. När han väl hade kommit från Rom så blev han svårt sjuk och dog. Birgitta gjorde massor av pilgrimsresor till olika städer och länder. År 1371 så skulle hon på en pilgrimsresa till ”det Heliga landet” (Israel). På vägen dit så blev Birgittas son svårt sjuk och dog. Detta var väldigt svårt för Birgitta och hon bad jätte mycket. Hon fick sedan en uppenbarelse där hon fick se sin son bli förlåten utav Kristus. När hon väl hade kommit hem till Rom år 1373 så var hon jätte sjuk och det slutade med att hon dog i Rom den 21 juli 1373. Hennes kropp skickades till Sverige där hon blev begravd. År 1378 så blev hennes orden godkänd av den nya påven. Och idag kan vi besöka Birgitta systrarna i Vadstena. 
Så nu vet du lite mer om Birgitta! =)