Generositet = Att ge tills det gör ontLåt mig presentera dygden --> Generositet. 
Generositet används som medicin mot girighet. Enligt Wiktionary är en generös person någon som är snäll och som ger mycket av sig själv ( t.ex. pengar, mat, tid m.m). 

Vad säger Bibeln om generositet?

Det är saligare att ge än att få... Apg 20:35
Den ene ger frikostigt och blir allt rikare, den andre snålar och har ändå ingenting. Ord 11:24
Om någon vill processa med dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också. Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil med honom. Ge åt den som ber dig, och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig. Matt 5:40-42
Du kan även hitta liknelser om generositet här... Luk 21:1-4, Matt 6:1-4, Luk 10:25-37 

Moder Teresa har sagt: "Ju mer du sparar desto mindre kan du ge". Och "... tröttna aldrig på att ge, men ge inte av era rester. Utan ge tills det gör ont, tills du känner smärta". 


Forskning visar att generösa människor är lyckliga människor eftersom hjärnan belönar en med dopamin (en happy signalsubstans) när man behandlar andra väl.

Är man generös om man ställer upp för en person, men förväntar sig att den personen kommer att ställa upp för en när det behövs?
Svaret är Nej, eftersom man då egentligen inte ger bort något utan snarare lånar ut. Det är först när man ger utan att kräva detsamma eller mer tillbaka som man är generös.