Påvens besök i Libanon

I Sverige har vi inte hört så mycket om det, men i libanesiska sociala medier och i nyhetskanaler runt om hela mellanöstern har man inte kunnat undgå att Påven BXVI är i Libanon. Den libanesiska nyhetskanalen MTV sänder dygnet runt uppdateringar om varenda steg påven tar (hur liten den en må vara), vilka han pratar med, vilka han hälsar på och framför allt vad han säger under sina tal. 

Påven uppmanade Libanon till att vara en förebild av fred mellan kristna och muslimer och sade att Kristendomen och Islam har levt sida vid sida i århundraden, och ibland även inom en och samma familj och ställde därför frågan "If this is possible within the same family, why should it not be possible at the level of the whole of society?". Och fortsatte med att säga "If we want peace, let us defend life... This approach leads us to reject not only war and terrorism, but every assault on innocent human life.

Påvens besök till "Medelhavets Pärla" har redan visat sig vara lyckat, då libaneser från alla religiösa bakgrunder har samlats för få en glimt av honom. HuffingtonPost passade på att intervjua muslimska libaneser som hade samlats igår för att höra påven tala utanför president palatset. En av de intervjuade, Amira Chabchoul, sade till Huffingtonpost reporten "We came to support the pope and also get support from him, because our experience has been that when we listen to him, we are touched and we are helped in our lives."

Kommer den nya broderliga kärleken mellan kristna och muslimer som påvens besök har inspirerat landet till att hålla i sig? 
Nja.. tveksamma röster har redan börjat göra sig hörda. Men jag tycker att påven förtjänar en hel del cred för att ha lyckats få medborgarna av ett land som har präglats av blodiga interreligiösa konflikter i snart ett halvt sekel, att under några dagar sluta fred och se på varandra som jämlika.