Film: For Greater Glory - The true Story of Cristiada

”Cristiada är en film med ett stort budskap om tro, kärlek, hopp, lojalitet och mod. Den  handlar om religiös förföljelse i Mexiko under president Plutarco Elias Calles, vars krig mot kyrkan krävde mer än 200,000 liv" - Eduardo Verástegui
For Greater Glory: The true story of Cristiada är en välgjord film med personer som Andy Garcia, Eva Longoria, Peter O'toole och många fler i rollerna. Efter att ha haft förmånen att se denna rörande film var det många tankar som dök upp. Innan vi går djupare in på det, bör vi ge en kort överblick av filmen - Vad handlade  The true story of Cristiada egentligen om?


Ett inbördeskrig bryter ut i Mexico efter att den nyvalda presidenten Plutarco Elias Calles bestämmer sig för att förbjuda katolska kyrkans närvaro i landet. Inga mässor får hållas och inte heller några riter som dop, konfirmation och vigsel. Katolska präster dödas, kyrkor bränns ned, nunnor utsätts för trakasserier och öppet troende katoliker blir hängda från telefonstolpar.

Efter några misslyckade fredliga protester går rebellgruppen ”Cristeros” till attack mot regimen och ett stort inbördeskrig tar sin början. Pojken José Luis Sanchez blir vittne till några regimbeställda kallblodiga mord och bestämmer sig för att rymma iväg med en vän och bli en Cristero. För att inte avslöja för mycket stanna vi där. ;o) 

"For Greater Glory" lämnar inte några torra ögon bakom sig. Filmen tar åskådarna på en resa genom Mexikos blodiga historia och ställer vissa frågor på sin spets: När är det okey att försvara sig med våld? Hur blir det då med budordet "Du skall icke dräpa"? Varför har vi inte hört talas om Cristeros kriget tidigare? Kan man verkligen dela in människor i två kategorier: goda och onda?...

Några frågor fick man svar på under filmens gång - medan andra fick man ställa till personen som satt bredvid. Summan av kardemumman är dock att For Greater Glory: The true story of Cristiada är en riktig bra film och lämpar sig att visas för ungdomar - men man bör ladda med servetter i förväg för det lär rinna en och annan tår.

/Av ToTo & PiPo